Basunen was here

 

Cropped header

Ja det är klart vi var där vi med!

Mycket har redan skrivits om Stockholm Beer and Whiskey Festival 2011,
och flera inlägg lär det helt säkert bli. Jag vill försöka att inte upprepa det många andra redan har skrivit, så jag nöjer mig med att tacka för inbjudan till ölbloggarträffen – det blir mycket spännande att se vad det blir till i slutändan.

Årets mässa innehöll ungefär 200 utställare, ca. 2000 ölsorter och en “svorsk” bloggare.
Kl 12 öppnades dörrarna och det var dags att ta första rundan bland de många utställarna. Det blev en lång dag och många rundor.

En sak som slog mig i år var att på något sätt tyckte jag mässan var lite mer rörig i år än i fjol. Lite svårt att sätta fingret på varför, men jag kunde bara konstatera att det tog lite längre tid innan jag hittade runt i lokalen i år.

Hur som helst så blev det et tretti tals smakprover i år, och jag måste säga att jag tycker kvaliteten på de olika proverna är mycket jämnare i år än tidigare. I genomsnitt en mycket hög kvalitet och bara några få öl som stack ut (åt båda hållen).

Efter som vi hade den stora ära att få träffa Pilsner Urquells bryggmästare under Ölbloggarträffen, var det ju också givet att vi ville prova deras ofiltrerade version. Gyllenbock och jag bestämde oss för att göra en snabb vertikalprovning

 

P1040236

Det är inte bara en stor visuell skillnad på en filtrerad och en ofiltrerad, givet vis är det även stor skillnad i smaken. Den filtrerade är mycket mer brödig och lite blekare i smaken. Den ofiltrerade är full av smak och en sann njutning jämförelsevis.

Synd att de ofiltrerade har så kort hållbarhet.

Jag sätter på mig spaningsglasögonen och letar norsk öl, för visst är norska öl bäst eller hur?

P1040250

 Nøgne Ø India Saison (Flaska – Norge – 7,5 %)

Det är alltid roligt att prova nya öl från det lilla bryggeriet på Rygene.

Om India Saison skrev bryggeriet själv följande:

As most craft brewers we love new ingredients.
This week Ben Kraus from Bridge Road Brewers, Beechworth, Australia came to brew with us. He brought us some new hop varieties:  Stella and Galaxy from Australia. Just another IPA you may think. But not this time. India Saison!

Nja, vi på Basunen är inte riktig lika eniga i den saken:

D: Mycket humlig och trevlig doft
S: Vätskan är en aning torr, men bortsätt från det är det inte mycket som ger någon saison-känsla. Smaken är ungefär som doften: torr, humlig och med en småtrevlig fruktighet. För mig är det en helt fullgod IPA – varken mer eller mindre.
Rett så trevlig. Betyg 3+/5

P1040259

Vi kastar oss lika bra rätt in i nästa:

Nøgne Ø Imperial Stout Highland Edition (Flaska – Norge – 9 %)

Nu mera status “Retired” och mycket svår att hitta.
Kanske var det grunnen till att det var lite svårt att få den serverat även på mässan – trots att den stod i kylen bak disken och ropade på mig. Nåja.

D: Doften lite svag (men som vanligt är flaska lite för kall), men jag känner lite bassäng doft vilket är ganska vanligt i många ekfatslagrade öl.

 

Smaken är som förväntat utomordentlig god (dog den ursprungliga versionen är några knäpp bättre) med tydlig ekfat, kaffe, choklad och arrak. Kunde önskat lite längre eftersmak, men som sagt så var flaskan aningen för kall. Betyg 3+/5

Så där – två nya Nøgne-ticks på en och samma kväll – bara en sådan ting är värd hela festivalkvällen.

Ett litet minus för kvällen var då jag upptäckte att ölen från Lervig Aktiebryggeri inte var på plats. Det visade sig att de hade några problem med transporten, så det såg inte ut till att det skulle bli några smakprov den kvällen. ATTANS!! Jag hade sätt mycket fram till att prova deras Konrad stout tillsammans med allt det andra. Ja ja, hoppas jag får en möjlighet snart igen. Däremot fick jag en längre prat med en småstressad (av förklarliga skäl) representant från bryggeriet (fick aldrig tag i namnet). Vi fick en lång diskussion om Systembolaget, Vinmonopolet, norsk och svensk alkoholpolitik osv. Som sagt, mycket trevligt, men nästa gång vill jag ha en öl också 😉

Som jag skrev så blev det många öl denna kvällen, och om vi är nyfikna på vad/betyg osv, så kolla vår RB-profil (SirLimpsalot).

Många trevliga människor mötte man på, och särskilt kul är det att möta andra ölbloggare – jag vill dog be om ursäkt till några trevliga ölbloggarvänner som helt i mot sluten på kvällen kom bort och gärna ville prata om vad som händer i Norge med tanke på Helsedirektoratet vs Drikkeglede osv. Det är en mycket intressant diskussion som jag gärna deltar i, men tyvärr var jag nog ganska slut just då och kanske inte så snacksalig som jag borde varit – Det måste ha varit den korven jag åt …

 

Efter en hel dag på festivalen är man ganska slut – efter ett par dagars uppvakning är man igen redo och undrar på om man inte skulle haft en tur till. Det finns fortfarande möjlighet…

/Eirik @ Basunen

PS är det någon som vet hur man uttalar Beer Here Kriekselikroxen på engelska?

Collaboration

~ av Eirik @ Basunen Bar & Cigarr på 05 oktober 2011.

5 svar to “Basunen was here”

  1. Häng med imorgon och prova några från Lervig, Mikkeller, andra danska bryggerier, USA-bira, svenska småbryggerier mm……:)

  2. Drack ni Kriekselikroxen? Är lite sugen på att testa den imorgon om den finns kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: