Fulölsprovning (del 2)

Så var det dags för själva provningen.

Jag kan i korthet säga att det jag tycker var gemensamt för alla de åtta provölen, var en distinkt doft och smak av klor, en tydlig smak av metall (från burken antar jag) var också mycket framträdande, vilket gör mig en aning orolig eftersom fler och fler bättre öl i framtiden går över från flaska till burk.

Prov 1: Mycket kolsyra, ljus maltighet, aning klor, tam och intetsägande. (Visade sig vara Pripps Bläh)

Prov 2: Stort skum, tydlig klordoft, wellpapp och aningen stärkare än prov 1. (Visade sig vara Björnebryg)

Prov 3: Mörkare än 1 och 2, metallisk doft och smak, små toner av malt och smör. (Visade sig vara Arboga originalet)

Prov 4: Fullständig vidrig doft och en enormt äcklig smak av simbassäng! (Visade sig vara Saxon 4,1)

Prov 5: Mycket ljus, aningen friskare än de andra, mer smak och aning brödig. (Visade sig vara Sofiero 5,2)

Prov 6: Små, små citrustoner, touch av klor, brödig och lite bättre än de andra. (Visade sig vara Landsorts lager)

Prov 7: Smör och papp, tydlig klor och absolut inte gott. (Visade sig vara Starköl)

Prov 8: Klordoft, papp, metallisk, unken eftersmak och absolut inte gott. (Visade sig vara Kung 5,2)

Jag tror vi alla var eniga om at Saxon 4,1 definitivt var den sämsta ölen, fast de andra inte var mycket bättre. Att Landsorts faktisk inte var så god som jag har tyckt tidigare, kom som en liten överraskning – dock var den några snäpp bättre än de andra och drickbar.

Nu var det dags med lite bättre kvalitet.
Eddan hade med sig cigarrer, så äntligen får man recensera en cigarr – det var ju ett tag sedan:

H Upman Coronas junior

Herman Upmann var en tysk bankir som blev så förtjust i de cigarrer han fick från Kuba att han flyttade till Havanna 1844 och startade både bank och cigarrtillverkning. Banken stängde på 1920-talet men hans cigarrer finns kvar än idag. Cigarrerna kännetecknas av lite mörkare täckblad och en söt kryddig ton.

Doft: Hö och stall (helt normalt)
Trevlig len smak, aningen rivig i eftersmaken. Trevliga kryddor och lagom röktid (ca 30. min)

 

Till cigarren dracks:

Mjöður Skriðjökul (Flaska – Island – 5,3 %)
Söt både i doft och smak, tydlig malt och inget mer med det. 2-/5

Stillwater Import Series Vol. 2 ’A Saison Darkly’ (Flaska – USA – 8 %)
En mycket mörk saison, med både kryddor och frukt. Ganska trevlig men en lite udda saison än vad jag har provat tidigare. Betyg 3/5

Nynäshamns Pumpvikens Påsköl (Flaska – Sverige 5,8 %)

Som allt annat svensk påsköl: söt, maltig och intetsägande. Betyg 2/5

Annonser

~ av Eirik @ Basunen Bar & Cigarr på 13 juli 2011.

3 svar to “Fulölsprovning (del 2)”

  1. […] har vi varit med på lite av varje i år. Jag har fortfarande mardrömmar från årets stora fulölsprovning, men vi har ju faktisk provat mycket god öl i “sommar” […]

  2. […] har vi varit med på lite av varje i år. Jag har fortfarande mardrömmar från årets stora fulölsprovning, men vi har ju faktisk provat mycket god öl i “sommar” […]

  3. http://www.portlandtribune.com/sustainable/story.php?story_id=119186585528594600

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: