Akkurat!

Jag kan bara instämma med Gyllenbock och Jocke om att kvällen på Akkurat i går var en riktig höjdare, och att ingenting smakade så gott som hjortrons-cantillon.

För mig började kvällen med Närkes Örebro bitter som var mörkare än vad jag väntade mig. Smaken ganska nötig, småsöt med inslag av plommon, en aning tung och nästan lite åt BW-hållet. Men trevlig var den så absolut. Betyg 3/5.

 

Jag fortsatte med bitter – närmare bestämt et glas XX bitter från De Ranke som hade en trevlig gulfärg men som doftade fruktansvärd tvåligt. Smaken var bättre och den har en fin balans.
Trevlig frisk med tydlig humle. Betyg 3/5.

 

Till Akkurats bacon-burgare (jag tycker faktisk mina egna är bättre) dracks Bells Two Hearted, en mycket stabil IPA som doftar härligt, har god balans och smakar friskt av citrus, grape och humle.
Betyg 3+/5

 

Så till kvällens två höjdpunkter:

3 Fonteinen Druiven Geueze (årg. 2000)

Doften är ganska snäll – aning oxiderat men låter man ölen få luftas lite så försvinner med mesta. Fast det doftar lite “mormors garderob”.

Smaken är snäll med inslag av syrliga äpplen och tja.. kanske vindruvor. Eftersmaken gir en trevlig avslutning på varje munfull. Trevlig, men inte spektakulär. Betyg 3+/5

Spektakulär var däremot nästa:
Cantillon Soleil de Minuit (årg. 1999) är, eller var får jag nog skriva, för det var tydligen den absolut sista flaskan – och eftersom ölen är specialbrygd för just Akkurat, var vi mycket ärade att få möjligheten att prova den.

Vilken fantastisk doft den hade. Fina aromer och en smak som trots sina 10 år fortfarande är mycket bärig. Ölen var ganska syrlig och hade en eftersmak som måste vara något av det bästa jag har känt någon gång. Det var lite vemodigt att tömma de absolut allra sista dropparna. Betyg 4+/5

 

Avslutningsvis dracks

 

Ruination IPA som doftade bra, men som är mycket överhumlat och lite för besk. Betyg 3/5

 

Oude Geuze Boon – Mariage Parfait
som tyvärr hade tappat mycket, hade näst till ingen eftersmak och som gled ner som om det vore saft. Betyg 3-/5

 

 

Brooklyn Black Chocolate Stout som hade mycket fina och tunga inslag av kaffe och choklad kombinerat med brända ek-toner, lakrits .. ja.. det vanliga. – lite oljig och en helt perfekt avslutning på en mycket trevlig afton. Betyg 3+/5

Annonser

~ av Eirik @ Basunen Bar & Cigarr på 02 juli 2010.

7 svar to “Akkurat!”

 1. Vad snabba ni är med inläggen. Själv så har jag inte orkat ännu. Solen lockar för mycket. Kul att äntligen träffas på riktigt. Vilken dunderkväll. Hjortonölet i en klass för sig.

 2. Trevligt att så många kunde sluta upp på samma kväll sådär. Hoppas det händer igen.
  ”Cantillongrabbarna” vet vad dom sysslar med, helt klart. Blev lite förvånad att den luktade/smakade så mycket hjortron fortfarande. Kul!

 3. Jag är fortfarande lite tagen av Cantillon Soleil de Minuit, snacka om magnifik! Och ja, dina burgare är godare! (pluspoäng?) 🙂

 4. Mycket trevligt igår ja! Kul att få träffa alla igen!

 5. Kan ett öl få 5 av er? (okej, när jag tittar igenom mina egna recensioner ser jag att jag aldrig gett mer än 4,9 själv)

  • Hej Bark

   Självklart, men jag är den första att erkänna att vi är ganska försiktiga med femmorna.
   Till nu har två öl fått full pott av oss.

   Den ena är Struise Pannepot Reserva 2006 (inlägget fins här)
   och den andra är Nøgne Øs #100 (inlägget fins här)

   Det har varit några till som har varit mycket nära, särskilt den senaste, Cantillon Soleil de Minuit, som nästan förtjänade en femma.

   Hoppas på många femmor fram över 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: