Onsdagsrapport m/nyheter

Lika bra att hoppa i det:

Vi började onsdagskvällen framför spisen med tillagning av äkta svensk husmanskost (oxpytt och stekta ägg).
Som alltid när man står och “kämpar” med maten, måste man ha något gott i glaset.
Det blev en helsvensk öppning:

Dugges Lager no. 1 var en trevlig liten sak.
Det är inte ofta vi recenserar en lager, men efter att Dugges Lager no 1. kom på bolaget samma dag, så var det ju givet att den skulle provas. Stora förväntningar har jag inte till lager, men den hade fin färg och bra skum – både doft och smak innehöll en trevlig syrlighet, humletoner, sommar, gräs och… ja var det en aning smör jag kände? En trevlig lager utan större konstigheter – ganska smakrik jämfört med andra öl i lager-klassen. I kategorien “Lager” (om vi hade haft en sådan) kunde jag säkert betygsatt denna ganska högt, men på generellt nivå så får den en stärk 2+/5

Mohawk Extra IPA blev kvällens andra.

Jag har läst flera bloggare som har skrivit många fina ord om denna, och därför skulle det bli kul att prova den själv. Ha.. så vad ligger det då i ”Extra” i det här sammanhanget. För mig skulle det betyda ungefär som en viss grandiosa-reklam: “extra mycket fyllning” eller “extra allt.” Dog tycker jag att det ölen hade mest av var humle – och det är inte nödvändigtvis fel så länge den är välbalanserad (har en känsla av att jag upprepar mig från tidigare inlägg).

Doften: Mycket frisk och god doft.
Fina fruktiga toner av grape, äpplen och någon annan lite för mig obestämt frukt.
Smaken: Nja.. tyvärr, men jag tycker att det är lite väl stor överbalans av humle. Visst är den trevlig och på något sätt en typisk IPA, men har jag smakat bättre från andra bryggerier. Eftersmaken lite torr och en aning kort. Betyg 3-/5

Innan vi går vidare med kvällens sista öl slänger vi in lite norska nyheter:

Hos Nøgne Ø har man gjort et lite forsøk på å etterkomme ”folkekravet” i Arendal, ved å brygge en pils. Den er laget i den tsjekkiske tradisjonen, og altså en god del mer humlet enn hva man er vant til hos norske pils. Selv om det kanskje ikke helt tilfredsstiller det nevnte folkekravet, så blir nok ikke dette et øl som bør skremme noen fra å gi den et forsøk.

Haandbryggeriet ser ut til å boble over av ideer for tiden. En mørk og kompleks Farewell Ale er allerede tilgjengelig på noen skjenkesteder, Wild Thing med både rips og tyttebær (vinbär och lingon) likeså. Sistnevnte er også sendt til utlandet. Haandbic, en lambic, er tappet på flaske, men vil nok ikke bli tilgjengelig på en stund. Slike øl trenger tid for å bli drikkeklare. Et kraftig røykøl og en heftig hveteøl er også på gang, og det er nevnt både nytt juleøl og et par øl med krekling (kråkbär). Men inntil videre får vi nøye oss med Farewell Ale og Wild Thing. Vi kommer selvfølgelig tilbake med mer info om de andre ølene etterhvert som de kommer ut.

Öl med kråkbär… jo minsann, det är spännande ting på g på den andra sidan av gränsen.

Avslutningen på kvällen blev

Mikkellers Jackie Brown

Det är alltid lika spännande att prova “nya” öl från Mikkeller. Det är mycket sällan jag blir besviken.
Är Jackie Brown undantaget som bekräftar regeln?
Ja, på något vis kan jag väl säga det.
Ölen är mörk och har stort skum, men doften tycker jag är ganska svag och tråkig. Humle är stort sätt det enda jag känner, och jag blir sittande och tänka på om det har gått lite sport i att använda mycket Centennial och Armarillo-humle numera? Smaken är lite i tunnaste laget och har enbart svaga toner av choklad och lite rostiga toner som jag tycker borde vara mycket tydligare.
Oh well… you cant love them all. Betyg 2/5

Annonser

~ av Eirik @ Basunen Bar & Cigarr på 25 mars 2010.

Ett svar to “Onsdagsrapport m/nyheter”

  1. Har också köpt dessa öl men inte hunnit prova än.
    Mycket spännande att norrmännen provar nya ölsorter. Kråkbär? Vet inte ens hur dom ser ut. Googla? 😉
    Fin bubbla du fick med på Mikkellers flaska, hehe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: