Fredagsmys på Akkurat + några norska nyheter

 

Jaha, vart ska man börja? Jo, jag börjar tacka Edda, Gyllenbock och Hirigalzkar med kompis för en trevlig afton på Akkurat i går, samt tacka för en trevlig “efterfest” med några spännande flaskor. (Vissa kort i detta inlägget är egenhändigt stulen från internet)
Jag mistänker att både Gyllenbock och Hirigalzkar kommer att skriva om kvällen, så för att det inte ska bli så mycket upprepningar, så håller jag recensionerna ganska korta denna gången.

 

Inför maten minglade vi i baren på Akkurat och en flaska Titan IPA slank ned lite lätt. Ingen stor doft, men en balanserad humlesmak för en gångs skull (med tanke på att det är en yankare). Ganska len och inte så fruktig. Möjligtvis en aning trött nu. Betyg 2/5

Maten denna kvällen bestod i Akkurats hamburgertalrik och till den provades Skebos gjutjärns bästa bitter, och om detta är det bästa de kan få till tycker jag det är dags att göra något annat.
Särskilt spännande var den alltså inte. En aning malt och en mycket svag bitterhet. Nja 2-/5

Kvällens första Cantillon blev Cantillon Geuze Loerik från 1998

Den har en ganska mild och len doft. Smaken är också mycket snäll och har en liten syrlighet i god balans med sötma, något träaktig tyckte jag även hitta. Mycket frisk och fin, passar nog jättebra en varm sommardag. Mycket snäll utan större konstigheter.

Betyg 3+/5

Som avslutning blev det en
Millennium Geuze från 3 Fonteinen.

Mycket roligt att få prova en öl som inte fins att köpa längre.

Doften tycker jag är lite starkare än Loerik och smaken är bra mycket bredare. Mycket frisk, en del med kolsyra och lite mer bitter. Även denna är mycket lättdruckit.
Aning torr, och även om den är större i smak föredrar jag nog Loerik framför denna.

Betyg 3/5

Efter vistelsen på Akkurat drog vi vidare ut i dimman och hem till Hirigalzkars kompis där vi fick se USA krossa Finland i ishockey, Norge krossa alla i skidskytte, men även prova några riktigt spännande öl.

Den första som presenteras var en riktig kuriositet.

Berliner Weisse Schankbier hade närmare 30 år på nacken och är definitivt den älsta ölen jag har provat.
Vätskan är mycket ljus och blank som ett vitt vin, doften är helt klart källareaktig och instängd. Trots sina närmare 30 år så finns det fortfarande en aning kolsyra i glaset, men inget man känner när man smakar. Smaken är lite åt ciderhållet och har en liten gnutta syrlighet.

Det går inte att betygsätta en sån här flaska, så jag konstaterar bara att det var jättekul att ha provat den.

Under kvällen presenterade Eddan och jag två flaskor från Ægir bryggeri, närmare bestämt deras IPA och Tors Hammer (barley wine) som vi har skrivit om tidigare.

Gyllenbock presenterade en flaska
Lindemans Grand Cru Cuvet Rene som hade en fin orangefärg och som var ganska fruktig men rå. Stor smak, ganska syrlig med inslag av citrus, äpplen och urinaltabletter. Som sagt… frisk men ganska brutalt rå. Betyg 3-/5

Som en avslutning på kvällen fick vi prova den mycket omtalade Tactical Nuclear Penguine som i dag är värdens 4. starkaste öl med sina 32 %.

Även denna ölen tror jag inte jag betygsätter eftersom jag inte har någon referens till en så här stärk öl, men jag tyckte i alla fall att den var ganska trevlig. Förvånadsvärt ljus vätska tyckte jag, stärk doft av malt och en hel del lakrits. Vätskan är mycket oljig och tjock, smaken består av lakrits och malt. Värmen är självklart ganska tydlig. Kul att ha provat, men det räckte med 5 cl.

… det blev en längre inlägg än jag hade tänkt, men till slut tar jag med nägra norska nyheter från broderlandet i vest (hämtat från Norøls ølbrev nr 3 2010):

Nøgne Ø har tappet Red Horizon og Sweet Horizon på sine nye 0,25 liters flasker, mens Dark Horizon 3 skal være like rundt hjørnet. Samtidig har de også vært på en liten mini Norgesturne for å presentere eksisterende og kommende  produkter. Et nytt jubileumsøl i forbindelse med batch nr. 500 skal også være under planlegging.

Ryktene sier at Olympen i Oslo planlegger egen mikrobryggeri i sine lokaler. Testbrygging skal allerede være påbegynt.

Mørke øl som Stout og Porter har ofte et røstet maltpreg som kan minne om kaffe, enkelte brygg har i en naturlig fortsettelse av dette tilført kaffe i brygget enten som ekstrakt eller kaffebønner. Resultatet har gitt oss noen av verdens beste øl som for eksempel Nøgne Ø Dark Horizon og Mikkeller Beer Geek Brunch. Men nå har amerikanske ”Food and Drug Administation” sent brev til en rekke amerikanske bryggerier og informert om at det ikke er tillat å tilsette koffein til alkoholholdig drikke. Dette vil uten tvil også gjelde for amerikanske importøl og kunne påvirke salget av blant annet nevnte øl. Loven sier for øvrig ikke noe om at man kan bli arrestert for å drikke kaffe med Cognac.

“Harryhandelen” fortsetter å øke, SSB (svenska systembolaget) har beregnet en økning på nesten 16 % fra 2008 til 2009, og totalen havnet på over 10 mrd kroner. Store mengder av det som handles er selvfølgelig alkohol, lavere priser (avgifter) og lav valutakurs gjør dette til en gunstig vare å handle, Dagbladet kjørte sågar nylig en egen sak om prisforskjellene på øl mellom Systembolaget og Vinmonopolet. Stort sett er prisen den halve i Svergie, da er det ikke rart at monopolbutikken med størst salg til nordmenn ligger i Oslovägen i Strömstad, og ikke i Norge. Faktisk er den dobbelt så stor i antall liter som det største norske polutsalget. Kan vi foreslå en endring i avgiftsnivået for alkohol i Norge?

Annonser

~ av Eirik @ Basunen Bar & Cigarr på 27 februari 2010.

6 svar to “Fredagsmys på Akkurat + några norska nyheter”

  1. Tack själv för en kul kväll!

    Intressant om Lompa ska starta ett eget mikrobryggeri. Kul också det där med butiken i Strömstad, som väntat med tanke priserna och skatterna i Norge.

  2. Trevlig kväll och trevliga norska nyheter. Lär bli drag kring Red och Sweet Horizon.

  3. […] genomtrevliga spektakel har även bevakats av Basunen och […]

  4. Många fina öl denna kväll. Med trevligt sällskap. Inte dumt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: