Hoppin’ to heaven, Slottskällans Imp. stout och en fundering

 

Vi har provat ännu en från det amerikanska bryggeriet Hoppin’ Frog.

Hoppin’ Frog Hoppin’ to Heaven är en IPA
som ger en mörk gul färg och ett lagom skum som förvandlas till en tunn skorpa efter en stund.

Doften: Tyvärr lite klen. Absolut inte vad jag väntar mig av en IPA. Lite gräs, en svag humleton, hö och nå’n blomma fick jag fram till slut.

Smaken: Tja.. inte så mycket frukt, men ändå är den ganska frisk. Den har inte mycket beska, och ärlig talat tycker jag att den är inte så mycket IPA, men heller en trevlig PA. Avskräcker inte att dricka igen, men det var inte mycket till IPA. Den hade kanske sätt bättre dagar. Det står ofta inga datum på de amerikanska flaskorna. Betyg: 2,5/5

Slottskällans Imperial Stout är en annan öl som provades samma kvällen.

Vätskan är lite tunn och det skummar fint litet.
Doften: Mycket brödig, lite ek, tycker även jag känner en lite spritig doft. Efter ett tag kommer det fram lite brända kaffetoner.

Smaken: Mycket! choklad, vilket gör mig lite förvånad för det var ingenting i smaken som talade för det. Trots detta har den en mycket fin och balanserad sötma, vilket jag tycker är viktigt. Det har hänt många gånger tidigare att ölen blir allt för söt.

Eftersmaken är mycket len och lätt. Ingen stor Imperial Stout, men mycket trevlig.
Den slinker ganska snabbt ned. Betyg 3,5/5

 

Till sist sitter jag och funderar på om jag inte ska titta över betygsystemet lite, och det av flera grunder. Med en betygskala från 1-5, blir det många som hamnar mellan 2,5-3,5, och efter ett tag tycker jag kanske att det blir lite fel.

En anna grund är det faktum att med den samme skalaen för alla öltyper, betyder det i princip att jag sätter t.ex en lager eller en PA upp mot en Barley Wine eller en Imp. stout. Det är väl kanske inte riktigt fair, eller?

Vad tycker ni?

Jag tycker t.ex att en Barley Wine eller en Imp. stout har större chans för att få bra betyg fördi de ger en större smakkänsla än vad en PA någon gång skulle kunde göra.
Då är det kanske inte rätt att sätta de upp emot varandra.

Så hur gör man det då? Ska man börja at betygsätta ölen baserad på olika kategorier, eller är det kanske bättre att enbart köra på (som några andra av er gör), bra, bättre, bäst?

Annonser

~ av Eirik @ Basunen Bar & Cigarr på 21 januari 2010.

6 svar to “Hoppin’ to heaven, Slottskällans Imp. stout och en fundering”

 1. Hoppin to heaven är en av dom absolut bästa ipor jag testat men då var den purfärsk, det är nog så att du fått en äldre flaska.
  Min kompis Andreas gav den 10/10 (högst betygsatta ipan) jag gav den ”bara” 9/10 men den var grym. Detta var något år sedan, när ölbutikken fick in flaskorna första gången.

 2. på tal om betyg så sätter jag betyg (1-10) beroende på vad jag tycker om ölen, dvs en bra pilsner kan aldrig få 10, även om den är bra. Stilen kan aldrig bli lika bra som en bra tex imperial stout, det är min smak, och mitt betyg andra får göra som dom vill. Sätter man enligt stil borde en pale lager kunna få max betyg också vilket jag tycker blir svårt.

 3. Jag sätter betyg precis som Fredrik. 1-10 och det som smakar bäst får bäst betyg. Kanske någon gång att man tänker att den här var faktiskt god för att vara den här stilen och sätter en halv extra poäng för det, eller tvärtom.

 4. Verkar som att det var en del lite trött flaskor som köptes i Köpenhamn.

  Det där med betygssättning är inte lätt men jag kör strikt efter Ratebeers betygssystem, dock tänker jag inte på olika ölstilar fast en pilsner kan aldrig få lika högt betyg av mig som en makalös stout.

 5. Frederik: Det var nog inte den färskaste flaskan jag hade hemma.
  Har tidigare provat deras dubbla IPA (Mean Manalishi) och den var smått underbar efter vad jag kommer ihåg.

  Frederik och Gyllenbock: Men är inte det lite unfair att en pilsner aldrig kan få toppbetyg, även om den kanske är den allra bästa pilsen ni någon sinne har druckit? Jag tycker det blir lite som att jämföra en cykel med en Ferrari.

  Gyllenbock: Ja, jag har reagerat på samma sak, fast jag tycker det borde vara ganska bra ”genomdrag” på flaskorna i Ölbutikken… det är trots allt ganska många som handlar mycket, så flaskorna borde inte bli stående så länge på hyllan…

  Får vara lite extra obs på det nästa gång (snart!)

 6. Jag har oxå funderat på hur man skall betygsätta och RateBeer säger inget om detta vad jag har sett. Om man gör som ni säger och som jag oxå gjort hittills kommer aldrig lager och veteöl att få höga betyg hos mig.
  Dock skulle jag gärna vilja veta ex vilka lager som betygsätts högre än 8 (av 10), nu går inte det utan de klumpar ihop sig på en 4 gradig skala typ.
  Jag tycker därför att betyg inom klassen vore bättre men då kommer ju frågan vilka klasser skall man använda sig av. Är ex Ale 1 klass eller 10? Det blir ju även väldigt märkligt i RateBeer om folk gör olika.
  Inte helt lätt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: