Köpenhamn – del två

Lördagen som jag skrev om i förra inlägget, blev en fantastisk trevlig dag.
Nu har det blivit söndag, (nästan) alla inköp är avklarade, så nu är det dags att bara strosa runt, se staden och besöka lite olika öl-barer.

Efter närmare en och en halv timme i en kanalbåt blir man ganska frussen och då passar det bra att komma sig in i värmen. Suget blev stort efter en Barley Wine. Första stopp för kvällen blev därför den lilla trevliga puben Ørsted.

Ørsted var ett jätte trevligt stället

Värdens lugnaste och coolaste bartender ger oss
mycket var det att välja bland. Och efter som jag var sugen på en Barley Wine för att varma en gammal kropp, blev det en amerikansk Horndog Barley Wine-style.
Inga kort tyvärrr, men doften var ganska obefintlig, lite svaga innslag av plommon kunde jag känna. Smaken är rund och fruktig med hint av russin och plommon. Lagom besk och fin värme. 3,5/5 fick den.

Vi bestämde oss snabbt för att återkomma till denna puben efter en liten matbit och lite slappande på hotellrummet.

Som sagt så gjort. Efter en mycket trevlig hamburgertallrik och en inte fullt så trevlig julöl från Tuborg, återvände vi till Ørsted (som självklart visade El Clasico).

Dags för nästa bira:

Den samma IPAn som jag provade på Monks i Stockholm för ett tag sedan: Mikkeller Struise IPA. Den var lika god som förra gången, även en aning färskare. En underbar komplett öl med innslag av kola och även svaga kaffetoner i eftersmaken.
En fantastisk öl är detta som jag gärna ger 4,3/5.

Även en annan IPA från Mikkeller ville jag prova. Denna gången en TomaHawk, som också den är mycket fruktig, härlig IPA-doft och fram för allt mycket välbalanserad och lettdruckit. Fantastiska appelsintoner ger högt betyg även här: 4,3/5 (Mikkeller-grabberna kan sina saker)

Efter två IPA var det tid för något lite tyngre.
Efter en snabb titt på ölkartan hittar jag en porter som jag har varit mycket nyfiken på.

Limfjordporter från Thisted Bryghus är en mycket tjock och rökig porter. Stora inslag av salt serranoskinka.
Vätskan är fyllig och eftermaken er fint balanserad.
40 DKK för 33 cl gör den mycket prisvärd. 3,7/5

 

 

Innan vi förlot stället delade vi på en flaska jah-va imperial stout från Southern Tier. Lagom skum, en fantastisk kaffe/chocklad-doft som slår emot oss. Tyvärr är det enbart doften som är trevlig. Ölen är vansinnigt söt (nästan så jag börjar ångra att jag köpte en flaska Creme Brule från samma bryggeriet). Stora inslag av kaffe och ljus mjölchoklad. Den blir mycket jobbig att dricka efter ett tag. 2/5 får den.

 

Så var det väl dags att åka tillbaka till hotellet och bara mingla lite med med varandra.
Sjävlklart pratar vi mycket öl och allt annat vi har gjort under dagen, och finner snabbt ut att vi måste prova några till innan det är dags att sova.

Som jag berättade i förra inlägget hittade jag några roliga flaskor från Nøgne Ø, och eftersom jag köpte två av varje, så kunde vi jo prova (man är ju bra nyfiken).

Först ut blir Klin Kokos (sv: helt galen).

Inte det att den var så jätte god, men det är kul att ha provat den eftersom den inte är lätt att få tag i.
Vätskan är mörk, mycket kolsyra, kokos-andelen är inte så distinkt och hela smaken blir lite kånstig sötsyrlig. Eftersmaken är nästan helt borta. 2/5 blir betyget.

Nästa öl är en Cherry-Saison från Southern Tier.
Jag tycker denna är faktisk inte så illa. Körsbärssmaken kunde varit lite stärkare, men den är ganska lätt och enkel att dricka. Kanske en aning för tunn. Det känns lite som man dricker körsbärssaft. Alkoholen märker man inte alls.
Betyg ….nja….2,3/5

 

Till sist måste vi ju också prova den mycket speciella och svårhittade Ut på tur (Nøgne Ø). Kapsylen flyger av med en liten smäll, och det var inte riktigt meningen. Ölen står som en bågesträng upp av flaskan…… och ut på golvet. Ja ja.. tur det inte är vi som ska städa sen :p.

Några droppar klarar vi rädda och denna ölen är mycket mycket spesiell. Den är en lite svagare version av God Jul som (med tillsatt Tyttebär-lambic) blir lite schizofren med mörka kryddertoner och en lite syrlig kant. Ingen kanonhöjdare men gud va kul det är att ha provat den. Jag har en flaska till… den får nog stå ett tag. Inte säkert jag öppnar den alls, utan har den som ett litet klenodie. Betyg 2,5/5

Annonser

~ av Eirik @ Basunen Bar & Cigarr på 30 november 2009.

4 svar to “Köpenhamn – del två”

  1. Jag skulle också spara ”Ut på tur”, den lär ju inte bli godare men det är kult. Väldigt trevlig dag igår också, tågresan är inte lika trevlig. Är det bara jag som tycker att det skakar mest hela tiden?

  2. He he det skakade rätt mycket ja…..

  3. Blev lite snurrig i huvudet på tåget. Lite segt att åka 5 timmar också. Men bra för transport av öl. Billigt dessutom.
    Ja, Southern Tier har väl inte rosat marknaden för min del. Hoppas på att Creme Brulee Stout kan överraska.

  4. Har du tittat på etiketten? Det är en Imperial Stout, men ändå rekomenderar dom en serveringstemp på 5,5 grader…….mysko!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: